Gerhard Munthes eventyr

25.oktober åpnet en ny utstilling i Hannah Ryggen-senteret med Gerhard Munthes tepper om eventyr og sagn.

Den 25. oktober klokken 18 åpnet en ny utstilling om Gerhard Munthe på Hannah Ryggen-senteret på Ørlandet. Utstillingen er laget av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, og åpner med et foredrag om Munthe og veven.

De fleste av Hannah Ryggens tepper er for tiden utlånt til Schirn Kunsthalle i Frankfurt i forbindelse med årets bokmesse. Hannah Ryggen-senteret har derfor gleden av å presentere en annen norsk kunstner som også ble kjent i utlandet for sine billedtepper. Maleren Gerhard Munthe (1849-1929) gjorde en stor innsats for norsk kunsthåndverk rundt 1900. Han regnes som en allkunstner, som arbeidet på tvers av ulike kunstarter og designet både billedvever, interiører, sølv, porselen og bokillustrasjoner. Mest kjent er kanskje praktutgaven av Snorres kongesagaer (1899), hvor Munthe tegnet forside, illustrasjoner og vignetter. Arbeidene viser inspirasjon fra våre folkeeventyr, folkemusikk samt norrøn historie og mytologi. I tillegg hentet Munthe inspirasjon fra flere land og kunstretninger, eksempelvis art nouveau og den engelske Arts and Crafts-bevegelsen.

Munthes kunstnerskap har fått økt oppmerksomhet de siste årene. Blant annet viste Nasjonalmuseet i Oslo i 2018 utstillingen «Gerhard Munthe: Eventyrlig design». Teppene som nå vises på Ørlandet viser motiv som er inspirert av eventyr og fabler. Nesten samtlige tepper ble utført ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums vevskole, hvor dyktige veversker vevde etter Munthes forelegg. I tillegg til billedtepper viser vi et utvalg av Munthes akvareller, hvor vi får se hvordan han arbeider videre på vignettene fra Snorres kongesagaer. Utstillingen gir et innblikk i hans allsidige produksjon, som vi for første gang viser på Ørlandet!

Åpningen er åpen for alle interesserte. For mer informasjon: https://nkim.no/hannah-ryggen-senteret/gerhard-munthe

 

Gerhard Munthe, Detalj av "Blodtårnet", vevet av Augusta Christensen (1902). Tilhører Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (NK129-1902), foto: Thor Nielsen/Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Som følge av de nye nasjonale retningslinjene for å hindre smitte av koronaviruset blir Ørland Kultursenter stengt inntil videre og ingen forestillinger blir gjennomført.
_
_
_