4

Våre kunstnere

Utstillingsåpning 1. februar.

VÅRE KUNSTNERE

En hyllest til noen av Ørlandets store kunstnere.

Galleri Hans er et galleri som er lokalisert i Ørland Kultursenter under Roret KF, et kommunalt foretak i Ørland Kommune. Galleriet har vekslende utstillinger, ca. 10 utstillinger i året.

Den første utstillingen i den nye sammenslåtte kommunen skal være en hyllest til noen av de store kunstnerne fra Ørland og Bjugn.

Både i Ørland og i Bjugn har det vært bosatt en rekke kunstnerne. Mange har tilbrakt et helt kunstnerliv ytterst på Fosen, men andre har vært innom en periode. Flere kunstnere har trukket frem lyset, naturen, havet og himmelen som inspirasjon til sin kunst.

Å plukke ut kunstnerne til denne utstillingen har vært både enkelt og veldig vanskelig, enkelt fordi det er mange kunstnere å ta av og vanskelig fordi man må gjøre et utvalg. Det er mange gode kunstnerne med tilknytning til Ørland som kunne vært representert, men årets utstilling viser arbeider av:

Astrid Dahlsveen, Aud Lilleengen, Tone Løvseth Ek, Asbjørn Rødberg, Emil Schanche, Hans og Hannah Ryggen.

Astrid Dahlseen sine skulpturer finnes flere steder i lokalsamfunnet. Hemmelig samtale kan vi se utenfor det gamle rådhuset i Ørland, Gutter hopper bukk ser vi utenfor idrettshallen på Brekstad, Tapir og Monumentet over Hannah og Hans Ryggen finner vi utenfor Ørland Kultursenter og ved Vallersund Gård ser vi Sjøløven.
I denne utstillingen får vi se flere av Astrid Dahlsveen sine verk, blant annet Fløytespiller.

Aud Lilleengen har hatt flere utstillinger på Galleri Hans. I 2010 laget hun en egen utstilling om Fru Inger fra Austråttborgen. Den hadde tittelen Intermezzo Fru Ingerd. I forbindelse med sin 75 års dag hadde hun jubileumsutstilling på galleriet i 2013. Tema for denne utstillingen var Ørlands-landskap og de nære ting. I 2017 stilte hun ut sammen med sin datter, Veslemøy og sitt barnebarn Jonas. Utstillingens tema var fjell. Aud har ofte laget store malerier, inspirert av naturen og det hjemlige fra Ørland. Denne gangen skal hun vise frem tegninger.

Tone Løvseth Ek har bodd på Fosen siden 1972. Hun er utdannet kunstner og jobbet i mange år på Ørland videregående skole. Tone maler ofte nær natur. I maleriene hennes finner vi for eksempel trær, hagebusker og geitrams. Tone hadde utstilling på Galleri Hans i 2009.
Tone har også jobbet med grafikk, blant annet tresnitt.

Asbjørn Rødberg er født i Risør, men har bodd det meste av sitt liv i Bjugn. Han er maler med hovedvekt på olje og akryl. Han er kjent for sine naturromantiske landskapsmalerier. De siste årene har Asbjørn laget flere store kunstverk utendørs i Vallersund, blant annet på fjellknausen ved skolen og på veggene bak Coopen. Nå møter du ofte Asbjørn på butikken der han tegner portretter av de besøkende. På denne utstillinga vil ha sette opp en installasjon med et respatexbord med stoler rundt og tegninger på veggen. Kommer du innom en tur er det mulighet for at du også kan bli portrettert.

Emil Schanche ble født på Nes i 1881. Han studerte hos Christian Krogh på Statens Kunstakademi i 1911, men han måtte avbryte studiene på grunn av dødsfall i familien. Da dro han hjem til Bjugn og drev gården. Først i 1942 debuterte han på en utstilling i Trondhjem kunstforening. Alle hans bilder ble solgt etter en time. I starten malte han i små formater, ofte bare på gråpapir. Senere startet han å male på lerret. Emil hadde en stor produksjon og Ørland/Bjugn Kunstforening eier en del av de bildene som er igjen etter han. Det er noen av disse som blir presentert på denne utstillingen.

Hans Ryggen var odelssønnen på Ryggen som ga fra seg odelen for å holde på med kunst. Han giftet seg med den mer kjente kunstneren Hannah Ryggen. Hans bilder er har en ekspressiv, fargesterk stil. Karakteristiske motiver er varme, karikerte skildringer fra bygdemiljøet. Han laget også mange bilder av Hannah og av datteren Mona. I 1930-årene laget han også noen antifascistiske bilder, og i sine siste år laget han flere varme blomsterbilder og selvbiografiske akvareller. Hans har en enorm produksjon og det finnes svært mange bilder av han på Ørland. I Galleri Hans har det vært to utstillinger med hans malerier. Ørland Kommune eier flere malerier av Hans, og det er disse vi vil vise frem under denne utstillingen.

Hannah Ryggen er den kunstneren fra Ørland som har oppnådd mest internasjonal anerkjennelse. Med sine samfunns-engasjerende billedvever har hun blitt ettertraktet på utstillingssteder over hele verden. I Ørland Kultursenter er det viet et eget galleri til henne, Hannah Ryggen – senteret. Her har flere av hennes kunstverk blitt presentert, blant annet Vår på Austrått, Ei hex, Vi lever på en stjerne, Mors hjerte, Synderinnen, Gru og Drømmedød.
Akkurat nå er de fleste av hennes kunstverk utlånt. Vi har derfor fått tak i et lite teppe som er i privat eie på Ørland. Vi viser også frem en flossvev som eies av Ørland Kommune.

Utstillingen åpner lørdag 1. februar kl. 13.00

Som følge av de nye nasjonale retningslinjene for å hindre smitte av koronaviruset blir Ørland Kultursenter stengt inntil videre og ingen forestillinger blir gjennomført.
_
_
_