Trøndelagsutstillingen

Velkommen til den 45. Trøndelagsutstillingen!
Trøndelag Bildende Kunstnere (TBK) i samarbeid med Trøndelag senter for samtidskunst (TSSK), har gleden av å ønske velkommen til Trøndelagsutstillingen 2021.

Utstillingen åpnet for publikum i Trondheim i august og vises på Galleri Hans på Ørlandet i perioden 09. oktober - 20. november. Årets jury består av billedkunstnerne Veslemøy Lilleengen, Reidun Synnøve Gravelseter og Per Formo. Av en søknadsmasse på 506 verk av 226 kunstnere, har juryen valgt ut 28 kunstverk av 25 kunstnere med tilknytning til Trøndelag, som utgjør årets utstilling.

Trøndelagsutstillingen ble arrangert for første gang i 1977 og i år for 45. gang. Som en av fem landsdelsutstillinger i Norge er den basert på fri innsendelse. Alle med tilknytning til Trøndelag er velkommen til å søke. Med over 900 besøkende hvert år er Trøndelagsutstillingen for mange årets høydepunkt ved Trøndelag senter for samtidskunst. Utstillingen har et formål om å fremvise bredde og mangfold i kunstnerisk uttrykk, alder og etableringsnivå. Det er et poeng i seg selv at godt kjente og etablerte kunstnere og unge kunstnere tidlig i sin karriere kan stille ut side om side. I år er eldste kunstner som deltar født i 1948, mens yngste er født i 1997.

25 kunstnerne deltar i Trøndelagsutstillingen 2021, og juryen er glad for at godt over halvparten er aktive kunstnerne med Trondheim og Trøndelag som bo og arbeidssted.

Helga Schmedling Bøe, Line Anda Dalmar, Nirmal Singh Dhunsi, Julie Ebbing, Lisa Edetun, Per Ellef Eltvedt, Madeleine Heyman, Randi Heitmann Hjorth, Marin Forsbak Håskjold, Sabina Jacobsson, Turid Mathiesen Kvålsvoll, Tobias Liljedahl, Karin Aurora Lindell, Håvard Løvnes, Magdaléna Manderlová, Thea Meinert, Per Stian Monsås, Siri Skjerve, Åsa Elida Wigum Skjetne, Anja Bing Vangsnes, Ina Marie Winther Åshaug. Eskil Halfdan von Hanno Bast, Solveig Bergene, Martine Flor og Matilda Höög.

Dagsaktuelt fokus på kropp
Flere av kunstverkene som presenteres i år utfordrer det kroppslige, eller fokuserer på kroppslig erfaring og identitet. Den fremadstormende kortfilmskaperen Marin Håskjold deltar i år med ett særdeles engasjerende verk om temaet kjønnsidentitet i sin kortfilm “Hva er en kvinne?”, hvor en transkvinne blir bedt om å forlate garderoben i en svømmehall. Filmen er nå aktuell som nominert til å motta Amanda-prisen for årets beste kortfilm. Kunstneren Julie Ebbing trekker på sin side historiske linjer til kvinnens rolle som kunstner i sitt rebelske maleri «Septic Cunt», hvor hun spør hvem som dominerer i dagens kunstrom – er det menn eller kvinner? Kampen for synlighet og anerkjennelse, samt samfunnspolitisk engasjement er noe som opptar mange kunstnere, og erkjennelsen av at vi nå må avvikle oljenæringen er tematisert for eksempel i Karin Aurora Lindells monumentale tekstile installasjon «Teppefall», som består av et 30 meter langt bomullslerret med avtrykk av en oljetank. Billedveven og arven etter Hannah Ryggen inspirerer mange tekstilkunstnere både hos etablerte Randi Heitmann Hjorth og hos debutanten Anja Bing Vangsnes vevde bilder.

 

 

Publisert
12. oktober 2021
Skrevet av