Hannah Ryggen-senteret

Hannah Ryggen (1894-1970), født i Malmø i Sverige, traff maleren Hans Ryggen fra Ørland i løpet et studieopphold i Dresden i 1922. De giftet seg to år senere og flyttet til et småbruk i hans hjemtrakter. Hannah Ryggen valgte veven som sitt medium og etablerte seg i løpet av 1930-årene som billedkunstner i Norge. Hun skapte debatt i sin samtid gjennom sin politisk engasjerte kunst, som hadde menneskeverd som sitt gjennomgangstema.

Utstilling nå:

Gerhardt Munthe

De fleste av Hannah Ryggens tepper er for tiden utlånt til Schirn Kunsthalle i Frankfurt i forbindelse med årets bokmesse. Hannah Ryggen-senteret har derfor gleden av å presentere en annen norsk kunstner som også ble kjent i utlandet for sine billedtepper. Maleren Gerhard Munthe (1849-1929) gjorde en stor innsats for norsk kunsthåndverk rundt 1900. Han regnes som en allkunstner, som arbeidet på tvers av ulike kunstarter og designet både billedvever, interiører, sølv, porselen og bokillustrasjoner. Mest kjent er kanskje praktutgaven av Snorres kongesagaer (1899), hvor Munthe tegnet forside, illustrasjoner og vignetter. Arbeidene viser inspirasjon fra våre folkeeventyr, folkemusikk samt norrøn historie og mytologi. I tillegg hentet Munthe inspirasjon fra flere land og kunstretninger, eksempelvis art nouveau og den engelske Arts and Crafts-bevegelsen.

Munthes kunstnerskap har fått økt oppmerksomhet de siste årene. Blant annet viste Nasjonalmuseet i Oslo i 2018 utstillingen «Gerhard Munthe: Eventyrlig design». Teppene som nå vises på Ørlandet viser motiv som er inspirert av eventyr og fabler. Nesten samtlige tepper ble utført ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums vevskole, hvor dyktige veversker vevde etter Munthes forelegg. I tillegg til billedtepper viser vi et utvalg av Munthes akvareller, hvor vi får se hvordan han arbeider videre på vignettene fra Snorres kongesagaer. Utstillingen gir et innblikk i hans allsidige produksjon, som vi for første gang viser på Ørland Kultursenter!Voksne: 50,-
Honnør/student: 40,-
Barn i følge med familie: gratis
Omvisning med film: 80,-
Omvisning uten film: 60,-

 

Omvisninger må bestilles minst fem dager i forveien.

Leder for Hannah Ryggen-senteret: Thina Andresen
thina.andresen@nkim.museum.no
mobil: 46511680