Morten Jentoft: Finlands borgerkrig, allianse- og sikkerhetspolitikk

Om arrangementet

Ørland folkeakademi og Ørland bibliotek går i høst sammen og arrangerer en foredragsserie om historien til de nye NATO-medlemmene Sverige og Finland, med meget solide foredragsholdere. Vi ønsker å friske opp historisk kunnskap hos sivile og militære i vårt lokalmiljø, den sentrale forsvarskommunen Ørland som er vert for den norske kampflybasen. Vi byr derfor på fire foredrag rundt sentrale hendelser i nordisk historie - de fleste er lite kjent i Norge. Vi har forsøkt å sette sammen de fire foredragene slik at de danner en enhet. 
Dette er det andre av de fire fordragene: 
Morten Jentoft tar for seg Finland, som skiftevis har vært under svensk og russisk herredømme. Disse skiftene kan delvis være bakgrunn for den korte, men særdeles grusomme borgerkrigen i 1918. Foredragsholderen Morten Jentoft har gitt ut boka "Finland 1918" og forteller om den tre måneders innbyrdeskrigen, men også om generelt om finsk allianse- og sikkerhetspolitikk.

Foredragsholder Morten Jentoft er nylig pensjonert NRK-reporter gjennom 40 år, blant annet Moskva-korrespondent, ekspert på nordområdene og Øst-Europa. Forfatter av mange bøker. blant annet: De som dro østover, om Kola-nordmennene (2001), Finland 1918 (2018), om den blodige borgerkrigen.

Foredragsrekken arrangeres med støtte fra Fritt ord og Luftmilitært Samfund
Billettpris per foredrag: 170 kroner. Medlemmer av Luftmilitært Samfund får billetter til 100 kroner. 
Sted: Kinosalen
I tillegg til foredragene har biblioteket laget en liten utstilling, av finsk og svensk sak- og skjønnlitteratur.